Bjk Basket Forum
De'Jon Davis transferinde sona gelindi - Baskı Önizleme

+- Bjk Basket Forum (https://www.bjkbasket.org/forum)
+-- Forum: Genel Kategori (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Haberler (/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Konu Başlığı: De'Jon Davis transferinde sona gelindi (/showthread.php?tid=443)



De'Jon Davis transferinde sona gelindi - metin sönmez - 14.06.2020 19:50

Erkek Basketbol Takımımız, Sezon ilk transferini yapmaya çok yakın.

Amerikalı Oyuncu De’Jon Davis ile 1 yıllık sözleşme konusunda anlaşmaya varan ekibimiz, transferi kısa sürede açıklamayı hedefliyor.

4 ve 5 numaralı Pozisyonlarda oynayabilen Davis’i sizler için derledik.

Karşımızda Olympiakos’un 2012’deki EL şampiyonluğundan beri başlayan furyaya çok benzer bir oyuncu profili var. Pozisyonuna göre kısa fakat hız, çeviklik ve atletizm kombinasyonundaki seviyesiyle saha da tutunmaya çalışan bir isim De’Jon Davis.

2.01 boyundaki Davis’in envanterindeki en önemli özellikle savunma tarafında. WEC konferansında “ yılın savunma” takımına giren bu oyuncunun aslında 4 ve 5 numaralı pozisyonlar arasında sıkıştığını görüyoruz. Boyundan dolayı çemberden uzak oynayan uzunlara çıkıp onları yüzü dönük savunabilme özelliğine sahip. Savunma duruşundaki kaymaları hızlı yaparken şu ana kadar elini gereksiz yere kullanıp faul problemine girecek bir oyuncu izlenimi vermedi ki bu sahada uzun süre kalmasını sağlayacak bir özellik. Kendi kalıbındaki uzunları sırtı dönük savunmada ise makul bir iş çıkarıyor.

Tabi konuyu Avrupa bazında ele aldığımız zaman oyunun ana omurgası olan Pick And Roll savunmasında kilit nokta yüksek show up yapıp rakip kısayı yay gerisine püskürtme, akabinde içeri devrilen kendi adamına hızlıca yetişmek koçların dikkat ettiği en önemli kriter oluyor. Ek olarak yardım sonrası adamına hızlı görüş, doğru rotasyon savunması ile tamamlanması gerekir. Davis kendi konferansında belirttiğimiz bu noktalarda iyi bir başarım gösterdiği için, savunma tandanslı oyuncu olarak biliniyor. Ek olarak adam değişmeli müdafaalarda da kullanılacak evsafta olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Ribaunt kısmında ise sezgi konusunda ortalama üstü, pozisyon alma konusunda ise temastan çekinmeyen bir yapısı var. Zira bir ribaunt pozisyonunda pozisyon almak için rakiple uğraşırken bir yandan da kaçan şutu takip etmek kolay bir iş değildir. Bu ikisini bir arada yapan oyuncular oyunun bu yanında direkt öne çıkıyor. Davis’de bu özelliklerden ipuçlarını en azından kendi oynadığı konferans seviyesinde görüyoruz. Diğer yandan ise hücum ribaundu konusunda istekli. Geçiş hücumu olsun, şutun ters tarafındaki kanattan seken hücum ribauntlarını kovalamayı seviyor.

Gelelim hücum yönüne. Davis’in şut mekaniği sorunlu değil bir başka deyişle sıkça örneğini gördüğümüz atletik ama çemberden biraz uzaklaştığı zaman etkinliği azalanlar sınıfına koymuyoruz. Hem orta mesafe hem de yay gerisinden şut opsiyonu var. Lakin hücumda ona bu seçeneklerden birinci derecede rol biçmek için biraz dikkatli olmalı. Çünkü bu alanlarda bilhassa yay gerisinden denediği şut sayısına baktığımız zaman istatistiki açıdan tam bir değerlendirme yapmak için daha fazla deneme ve doğal olarak veriye ihtiyaç var. Tabi ona bu pozisyonları hazırlayacak yapı olması kaydıyla. Yani iyi bir ikili oyun sonrası Pick and Pop out yapıp şutu kullanabilmesi. Öte yandan kısa beşlerle sahada yer alındığında köşelerde ceza atıcısı olarak yer tutması gibi detaylar önemli. Bir başka deyişle Davis öncelikle ekmeğini Bonsu, Patrick Young gibi ikili oyunlarda çok hızlı devrilmesi neticesinde yemekte.

Şu ana kadar hızı üzerinden bahsettiğimiz bir oyuncu için tempolu oyunda yapabileceklerinden de bahsetmek gerekir. Sahayı oldukça hızlı alan Davis fast break ve geçiş oyunlarında doğru kullanıldığında katkı vermesi kuvvetle muhtemel özelliklere sahip. İster gerilerden trailer ister kanatlardan olsun tamamlayıcılığı makul düzeyde. Daha da önemlisi böyle bir oyuncu ile pozisyonu sadece bitirme amaçlı değil yarı sahaya mümkün olduğunca hızlı geçme şansınız olabiliyor. Pasörlük özellikleri ve top hakimiyetinde balans ayarı yapıldığında baskılı savunmalarda kullanılacak beşler içinde yer alabilir.

Diğer detaya gelirsek. 4 ve 5 numaralı pozisyonlarda çok önem verdiğim bir konu serbest atış yüzdesi. Sorunlu olan oyuncuları maçın kırılma anları olan son 5 dakika içinde sahada tutma konusunda koçlar ikilem yaşıyor. Davis’in böyle bir sorunu yok. % 75-80 bandı yüzdesi pozisyonu için oldukça iyi.

Sonuca bağlamak gerekirse Davis başlangıç belirttiğimiz gibi belli bir oyuncu profilinin devamı niteliğinde. Onun sahada kalması ve başarımı etrafına bağlı. Şimdi diyeceksiniz ki bu bir takım oyunu ve her oyuncuda böyle bir durum var. Lakin Davis gibiler bu konuda standartların üzerinde bir yüzde ile etrafındaki uyumdan direct etkileniyor. Oyun kurucu hariç. Diğer pozisyonlarda pasör olan isimler onun işini kolaylaştırır aksi takdirde tabiri yerindeyse her pozisyonda boşu boşuna sahayı kat eden etkisiz eleman görüntüsü verir.

Elimizde undersize bir uzun var. Bulunduğu konferansta iyi işler yapsa da ileride kendisine benzer yapıda rakiplere karşı ne yapacağı kariyerini şekillendirecek. Zira onunla çok benzer özelliklere sahip 2.03 lük kumaşı kaliteli bir isim onu nötralize edebilir. Bu 2 santimlik farkı küçümsemeyin. Kanat açıklığı ile birleştiğinden önemli bir avantaj oluşturuyor. Kendi kalıbındaki uzunları sırtı dönük iyi savunabiliyor ama daha uzun isimlere karşı ne yapacağı veya koçların onu bu oyuncuları savunmada konusunda nasıl bir yol izleyeceği de önemli.

Tabi bu kadar özelliklerine ek olarak kolejdeki son sezonuna ait istatistiklerini iliştirelim.

31 maç 26.7 dakika ortalama

% 54.7 iki sayı yüzdesi maç başı şut deneme isabet oranı 4.5 / 8.2
% 43.7 üç sayı yüzdesi maç başı şut deneme oranı 0.3 / 0.7
%74.5 serbest atış yüzdesi isabet / deneme oranı 2.4 / 3.2
9.7 ribaunt ( 2.8 hücum – 6.9 savunma )
Maç başına 1 asist 0.4 blok, 0.5 top çalma, 1.6 top kaybı ve 2.5 faul ortalaması ile oynadı.