Yeni Konu Gönder  Yeni Yorum Gönder 
Markell Johnson Beşiktaş'ta !!!
30.06.2020, 18:03 (Bu konu en son: 30.06.2020 Tarihinde, Saat: 18:33 düzenlenmiştir. Düzenleyen: BjkBasket.)
Yorum: #1
Markell Johnson Beşiktaş'ta !!!
Erkek Basketbol takımımız, aradığı guardı yine NCAA’de buldu.

De’jon Davis ve Christian Lutete transfeleri sonrası 3.yabancı olarak Markell Johnson'ı 2 yıllığına kadrosuna kattı.

North Carolina State çıkışlı olan 22 yaşındaki ve 1.85 boyundaki ABD'li oyun kurucu, geride bıraktığımız sezonda forma giydiği 31 maçın 30'una ilk beşte başlarken, ortalama 34.1 dakika parkede kaldığı sezonda; 12.8 sayı, 4.4 ribaund, 6.8 asist ve 1.9 top çalma ortalamaları yakalamıştı.

Guard Pozisyonunda oynayan genç oyuncuyu gelin daha yakından tanıyalım.

Daha önceki iki oyuncu değerlendirmesini yaparken bulundukları konferansı da baz alarak belli noktaları işaret etmiştik. Sıradaki oyun kurucu ise NCAA’in kuvvetli hatta oldukça görkemli konferansı olan ACC’den ( Athlantic Coast Conference ) geliyor. Bu konferans bünyesinde bir çok NCAA şampiyonunu barındıran, kolej basketbolunun lokomotif okullarını barındırıyor. Duke, Nort Carolina ( MJ’nin okulu ) ilk akla gelenlerden.
1.85 boyundaki PG Markell Johnson da North Carolina State mezunu. Okul hakkında kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse daha önce Beşiktaş forması giymiş Engin Atsür’ün de buradan mezun olduğunu belirtmek gerekir.
Johnson öncelikle hızı ile öne çıkan, oyununu şekillendirirken ve karar mekanizmalarını inşa ederken hızı üzerinden bunu temelleyen yapısı olan bir tarza sahip. Tabi bu pozisyon için hayati derecede önemli bir nokta şu. Bir oyun kurucu iki elini de hücumda aynı verimlilikte kullanabiliyorsa işte bus aha görüşü konusunda elini çok güçlendiriyor. Markell’de bunu görebiliyoruz. Sol tarafı en az sağ tarafı kadar kuvvetli bir oyuncu görüyoruz hatta solak olmamasına ragmen bu eğilimi sağ tarafından daha kuvvetli. Şimdi bunu not ettikten sonra eklemeler yapalım.

Onun hızından bahsetmiştik ama salt hız basketbolda birşey ifade etmediği gibi iki ucu keskin bıçak misali ciddi sorunlara da yol açabiliyor. Oyuncuda hızı rafine eden kritik bir nokta var. Johnson hem hızını koruyup hem de oldukça dengeli topla yön değiştirebiliyor. Dahası bunu birden fazla kez yapabiliyor. Bu da ikili oyunlarda bir guardın uzundan tekrar tekrar perdelemeyi (repick) daha rahat istemesini sağladığı gibi şut mekaniği kurması için ikinci bir şans yaratıyor. Hızlı ve dışa açılabilen bir 4 numara ile savunmalara sorun yaratacak kombinasyon kurulabilir.

Şu ana kadarki tabloya baktığımızda onun pick and roll hücumda verimli olmasını sağlayacak izler mevcut lakin bir noktayı eklemekte fayda var. İlk adımı oldukça hızlı olan bir oyun kurucuya deyim yerindeyse doğru zamanda dur kalk ( hesitation ) öğretirseniz yay içindeki randımanı zirve yapıyor. M. Johnson direct ikili oyun tandanslı oynatılan bir PG değil ama kumaşı itibariyle “ hesitation” dahil bunu yapabilecek tüm özellikler kendisinde mevcut. Takımında çok verimli olan uzun Funderburk ile pas bağlantısı olan mevkisi gereği en yetkili isim.

Elbette hızlı bir kısanın açık alan basketboluna yatkın olması deyim yerindeyse “varsayılan” özellik olarak kendisine yüklü geliyor.İki eline de hakim ve pasörlük özellikleri bu yüzden üst seviye olan Johnson’a kanat adamları iyi eşlik ederse onu kesinlikle egoizmden uzak bir yapıda göreceksiniz. Bunu destekleyici noktadan bahsetmek gerekirse o da top çalma konusundaki meziyeti. Hücumun pas kanallarını iyi okuyup savunma rotasyonunu iyi yaptığı için istatistik kağıdının bu noktasından oyunun her iki yönünde de ekmek yiyebilmekte.

Herşeyin sonuca ulaştığı nokta ise tartışma götürmez bir şekilde oyuncunun şutu ile ilgili oluyor. Açıkçası bu bölümde istikrar konusunda büyüklüğü göreceli olmakla beraber soru işareti var. Bir adım geri çekilerek ( step back jumper ) atılan şut dahil onun pozisyonundaki tüm opsiyonlara sahip bir başka deyişle ayak hareketleri ( footwork ) konusunda buradaki ödevini tam yapsa da şut mekaniğindeki balansı iyileştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Şu an için istikrara ulaşacak dengeyi bulduğunu söylemek kolay değil. Zira kolejdeki son 2 sezonundaki dış şut deneme sayısı aynı fakat yüzdelerde dramatik bir düşüş var ( % 42.2 - % 26.7 ). Benzer şekilde onun pozisyonudaki oyuncu için % 60 lık serbest atış yüzdesi kesinlikle kabul edilemez.

Sonuca bağlamak gerekirse NCAA’deki önemli bir okulda daha ilk sezonundan itibaren 20 dakika üzeri süre alsa da şutu konusundaki belirsizliği yüzünden gelişim eğirisi durağanlaşmış ve muhtemeledirki draftlarda 2. Tur seçimi konusunda şansı azalan, ancak fiziksel özellikleri iyi ve saha görüşü kuvvetli bir saha içi lider var.
Tüm Mesajlarına Bak
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu Gönder  Yeni Yorum Gönder 


Hızlı Menü: