Yeni Konu Gönder  Yeni Yorum Gönder 
JL BOURG
24.03.2024, 20:21
Yorum: #1
JL BOURG
Eurocup’ın normal sezonuna doğru bir düşüş eğrisine giren ve 6. sıradan kendini bir üst tura atabilen Beşiktaş tek maçlık eleme turlarının başlamasıyla farklı bir kimliğe büründü.Çıktığı Gran Canaria ve Hapoel Tel Aviv eşleşmelerinde favori gösterilmediği, bilhassa Hapoel maçının bir bölümünde 21 sayı geri düştüğü halde kazanmasını bildi.Alimpjevic’in duygusal reaksiyonu ve hırsı oyunculara yansımış durumda.Onun geçmişteki kariyerine baktığımızda bu tip “underdog” durumlarda hep başarılı işler yaptığını görüyoruz.Şimdi finale tek adım kala bu sefer bir seri oynayacak olan Beşiktaş’ın rakibi Fransız ekibi JL Bourg’u tanıyalım.

Öncelikle Fransız takımı güçlerin biraz daha dengeli dağıldığı karşı grubun lideri olarak yarı finale gelmiş bir ekip. 2-3 maçlık galibiyet veya yenilgi serisinin sıralamada dramatik etki yapacağı bir tabloda takım istatistik kağıdının her noktasında paylaşımcı kimliği ile öne çıkıyor. Bunun anlamı şu demek.Rotasyonda dakika olarak önemli süre alan oyuncuların etkinlik puanı (RKG) sapması fazla değil.Maç başı takım etkinlik puanları 92.5 ve bu toplama ulaşma adına en değerli oyuncuları 13.1 puan ile İsaiah Mike olurken diğer önemli parçalar ise 9-12 puan bandında randıman veriyor ki bu Beşiktaş’ın dikkat etmesi gereken hayati nokta çünkü bunun bir seri olduğu düşünülürse karşılarında birden fazla X faktör çıkarmaya aday rakip var.

Bu bağlamda ve pozisyon bazında inceleyecek olursak oyun kurucu mevkisinde Jaquan Lewis başı çekse de onun aksaması durumunda Axel Julien, Earl Rowland gibi tecrübeli isimler dururken şu ana kadar kupada sadece 6 maç oynamış ama kesinlikle dikkat edilmesi gereken Hugo Benitez gibi genç ve “ pass is first” tandanslı alternatife sahipler.

Forvet pozisyonunda ise Ukraynalı Maxim Salash hiç bir maça ilk 5 başlamamasına karşın kenardan gelip takımına en önemli katkıyı yapan isim.Onun ekürilerinden Isaıah Mıke ise tüm maçlarda ilk 5 başlarken 2005 doğumlu Zacharie Risacher gösterdiği 12.6 sayı ve % 54 üç sayılık şut yüzdesi ile NBA gözlemcilerinin yakın merceğe aldığı takımdaki en önemli oyuncu.

Elbetteki bir Fransız takımının pota altı atletik açıdan caydırıcı ve kıta standartlarının üstünde olur. Bourg da bu kriterleri karşılıyor. 2.10’lun Bodian Massa ve 2.03’lük Kokila hem uzun ve kalıplı hem de “ undersize” pivot rotasyonunda birbirlerini tamamlıyor. Elbetteki performansları kısaların onları beslemesiyle doğrudan bağlantılı. Zaten bu pozisyonda kısaların günlük performansından bağımsız kendi skorunu üreten bir uzun bulmak hem zor hem de onu ancak 1-2 sezon takımınızda tutabilirsiniz.

Gelelim oyun tarzlarına. Potadan uzaklaştıkça verimi süratle düşen iki pivota sahip oldukları için bu tür takımlar 4 kısalı veya tempoyu arttırabilecekleri “small ball” sistemine daha yatkın oluyorlar. Bunu gerçekleştirmenin en verimli yolu ise kısa forvet veya kısa forvette pozisyonuna göre uzun ve fizikli oyuncularla oynamak. Takımın bel kemiğini de bu yüzden Risacher, Salash ve Mike çekiyor ve bu üç oyuncu sayı yükünün % 40’ını sırtlıyor.

Oyun kurucularda ise daha alternatifliler; Jaquan Lewis, Bryce Brown, Hugo Benitez, Earl Rowland ve Axel Julien.Bu 5 isim de sezon boyun gördüğümüz rotasyon sürelerine bakmaksızın maçına göre ibreyi değiştirebilecek katkıyı verebilirler.Bilhassa seri oynandığında Lewis ve Brown şu ana kadar öne çıksa da Benitez ve yaşlı kurt Rowland’ın da bir noktada daha fazla rol alacağını düşünebiliriz.Takımı tehlikeli yapan nokta az top kullanan da çok top kullanan kısaların da dış şut yüzdesinin % 35-45 bandında gezmesi (Lewis buradaki istisna veya kısmen zayıf halka).Kesinlikle topu paylaşmayı bilen bir takım.Bunu anlamak zor değil zira başlarında 1990’larda Fransa’nın önemli oyun kurucularından olan Frederic Fathoux var.

Beşiktaş karşısında yük dağılımlarını dengeli yapan bir rakibe karşı seriye çıkıyor.Her pozisyonda onların alternatiflere cevap verecek kadar hazır olmak şart.Savunma prensipleri ve tercihleri bilhassa yardım savunmalarındaki karar mekanizması böylesine paylaşımcı kültüre sahip bir rakibe karşı sizi ya finale götürür ya da beklentilerin çok altında bırakır.

Karşılaştırma yaptığımızda Beşiktaş’ın en kritik yerdeki kazancının hücum ribauntları olabileceğini görüyoruz.Kötü bir gününüzde dahi oyunun bu alanı hem sizi maçta tutuyor hem de rakibin hızını kesiyor.Öte yandan muhtemelen serinin en önemli denge bozucu oyuncusu Marko Simonovic olacak.Çünkü rakipte onun evsafında bir isim yok.Sezonun en kritik noktasında form tuttu ve seriye kondisyon olarak da dinlenmiş giriyor.

Beşiktaş ve Alımpjevic için sezonun en kritik bölümü şimdi başlıyor.Pes etmeyen ve savaşçı bir karakter olan kendisi ve takımı dikkatli olur ve stabil kalırlarsa finale ulaşacaktır.

Yazar: Hürol Yöney
Tüm Mesajlarına Bak
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu Gönder  Yeni Yorum Gönder 


Hızlı Menü: